17. okt. 2013

Hvidkålssalat med tranebær


Hvidkålssalaten her er dejlig frisk og og lav endelig dobbelt portion for den er gerne et hit!



Hvidkålssalat med tranebær
1/2 hvidkål skåret i strimler
1 tsk. salt
1/4 kop citronsaft (evt. lidt mere alt efter smag)
2 spsk. olie
3-4 spsk. mørk farin
2 spsk. eddike
Hakket koriander
1/2 kop tranebær
Hvidkålen kommes i en skål. Tilsæt citronsaften og salten. Blandes med hænderne – “masseres” til hvidkålen er blevet lidt blødere. Tilsæt olie, farin, eddike, koriander og tranebær og bland det hele sammen. Kan serveres med det samme men smager også skønt efter en dags tid i køleskabet.

post signature

13. okt. 2013

Opskrift – Shekem småkager

Shekem småkager blog

Disse småkager er lavet af en rigtig god og alsidig dej. Dejen hedder shekem og det står for:

She = Shamenet – Creme Fraiche
Ke = Kemach – Mel
M = Margarine

Dejen kan bruges til disse småkager som er meget populære hernede men også til tærter eller f.eks en roulade med champignonfyld. Der er ingen sukker i dejen og derfor kan den bruges til både sødt og saltet bagværk. Man kan lave den, pakke den i plasticfolie og lægge den i køleskabet et par dage og på den måde hurtigt lave småkager osv.

 

Shekem småkager

350 g mel

2 1/2 tsk. bagepulver

I Israel bruges der 1 lille pose (350 g) self rising flour

200 ml creme fraiche (et lille bæger)

100 g smør eller margarine – tages ud af køleskabet en time før brug (nogen bruger 200 g men jeg synes at 100 g er nok)

Marmelade, peanutbutter, daddelfyld eller Nutella

Alle ingredienserne røres sammen i røremaskine eller med håndmixer. Æltes helt sammen i hånden tilsidst. Pakkes i plasticfolie og lægges i køleskabet i en time. Dejen deles op i to dele og hver del rulles ud til en firkant som til en roulade. Rul ikke for tyndt ud! På hver del smører man fyld. Jeg har her brugt daddelfyld som findes færdigt hernede men man kan også bruge f.eks Nutella evt. med lidt kokos eller nødder over, peanutbutter, marmelade osv.

Dejen rulles sammen til to roulader som lukkes helt og trykkes let. Man kan evt. skære i dejen for at markere kagerne men skær ikke helt igennem. Bages ved 180 grader i ca. 20 min. til de er let gyldne. Skæres ud imens de er let varme og når de er kolde drysses de med flormelis.

post signature

2. okt. 2013

Quinoasalat med tofu


Salaten smager ganske fantastisk og er en favorit både hos sønnen som er veganer og resten af familien.
Quinoa har et enestående højt næringsindhold, derfor kaldes den også “superkorn”. Quinoa kan have op til 50% mere protein end andre korn, og det er en vigtig og fyldestgørende erstatning for kød i vegetarisk/vegansk madlavning. Quinoa indeholder vitaminerne E og B, specielt B6, niacin, thiamin og folat. Kalk- og jernindholdet er signifikant højere i quinoa end i ris, majs, hvede og havre. Quinoa indeholder mere kalk end mælk og har et højere fedtindhold end mange andre korn. Den har desuden et højt indhold af kalium, magnesium, zink, kobber og mangan. Quinoa kan bruges som tilbehør , i supper, til grød, postejer, gryderetter og salater. Quinoa kan ristes før kogning, det giver en let peanutagtig smag og en lettere pilaf-agtig konsistens.
Når jeg nu er igang med at forklare kommer der også lidt om tofu.
Tofu fremstilles af soyabønner, som koges, males og filtreres til sojamælk, som siden koagulerer næsten på samme måde, som når man laver ost. Den færdige tofumasse presses og formes til blokke. Tofu er proteinrig, den indeholder dobbelt så meget protein som mælk. Fedtindholdet er ca. 4 %, men den er kolesterolfattig. Den smager ikke af meget i sig selv men tager smag af hvad man nu vælger at krydre den med. Den er meget anvendelig til det meste, fx i supper, salater eller i wok-retter. Tofu kan også marineres og grilles eller steges. 
Her I huset bruger vi quinoa rigtig meget da ældste jo er veganer. Idag har vi alle i familien lært at holde af både quinoa, seitan, tofu osv.

Quinoasalat med tofu
Ingredienser:
Grøntsagerne:
2 rødløg skåret I store terninger
450g cherrytomater
Salt
Peber
1 tsk. timian
3 spsk. olivenolie
Quinoa:
3,5 dl quinoa
Tofu:
1 spsk. sød paprika
2 fed presset hvidløg
Salt
Peber
Olivenolie
1/2 tsk. tørret koriander
1/2 tsk. spidskommen
300 g tofu, presset og skåret i terninger. Tofuen presses ved at det hele stykke lægges imellem et viskestykke eller et par stykker køkkenrulle og noget tungt lægges over. En halv time kan gerne gøre det. Det er ikke nødvendigt at presse tofuen men det gør den mere fast.
Salatdressing:
2 spsk. soltørrede tomater i olie skåret fint ud
2-3 spsk olivenolie eller olie fra de soltørrede tomater
Hakket bredbladet persille
Saft fra 1/2 citron
Salt
Peber

Grøntsager - Ovnen forvarmes til 200 grader. Grøntsagerne spredes ud på en bageplade beklædt med bagepapir spredes grøntsagerne ud. Salt, peber og timian drysses over og det hele blandes med olivenolien. Grønstsagerne skal stå ca. 25 min. i ovnen.
Quinoa - En gryde letsaltet vand (det dobbelte af quinoa mængden) bringes i kog og quinoaen som først er skyllet grundigt tilsættes. Koger i ca. 15-20 min alt efter smag og behag. Vandet hældes fra og quinoaen står derefter i 5 min.
Tofu - Paprika, hvidløg, spidskommen, koriander salt og peber blandes sammen og tofuterningerne tilsættes. Terningerne steges i olivenolie til de er gyldne.
Dressing - Alle ingredienserne til dressingen røres sammen.
Quinoaen, grøntsagerne, tofuen og dressingen blandes tilsidst sammen.
post signature
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...